Tekstweergave van ECH1937_0313-1_00003

Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
n zon en 5lf en dat ,n krijgen s de baby we haar pen haar .r mond, deden ddeltje. de zuige- an geloof ijk op de .echter is ders. CENT PER POND ct. per ons !t. p. pond per ons 25 cent lefort, jrvais, rg N.V. ijmegen hct de 50 bloemkoolsaus, die we toch moeten klaarmaken, eenvoudig flink wat ge- raspte kaas roeren (2 opgehoopte eet- lepels per persoon), de melksaus wordt er pittiger door en het gerecht brengt d,e voedingswaarde mee, die we noodig hebben. Of nog een ander voorbeeld: we hebben een dag van te voren al op de drukte gerekend en voor een dubbele portie aardappelen gezorgd. We maken die, terwijl ze nog warm zijn (dan gaat 't gemakkelijker) tot een puree, onder toevoeging van flink wat melk en van weer een paar lepels geraspte kaas. per Mogen wij - vooral aan onze Lezeressen - bijzon- dere aandacht vragen voor de artikeltjes van dit extra nummer P Bewaar dit blad, het kan U nog vaak te pas komen ! persoon; we doen de puree dan in een vuurvasten schotel en we hebben den volgenden dag er slechts wat boter- klontjes op te leggen en den schotel een half uur in den oven te zetten om lekker warm en bruin te worden. Ge- ven we daarbij een groente, die ook in een half uur klaar is (in dezen tijd van 't jaar misschien spruitjes, kaolraap of lof), dan zal weer een in alle opzich- ten voldoende middagmaaltijd op tafel komen, waarvoor de huisvrouw zonder zich te haasten slechts een half uur heeft noodig gehad. In al de genoemde gevallen kan mis ­ schien nog „iets toe" worden gewenscht. Dat laten we dan voor deze gelegenheid eenvoudig bestaan uit rauwe vruchten; een sinaasappel, een banaan of een appel. Vermoedelijk zullen mijn raadgevin- gen ook zonder de toevoeging van be- paalde recepten wel gevolgd kunnen worden? Alleen van de aardappelkoek- jes wil ik de beschrijving door een recept verduidelijken. Aardappelkoekjes (4 personen) 500 G. (1 pond) koude gekookte aardappelen, 2 eieren, 8 opge ­ hoopte eetlepels geraspte kaas, i d.L. melk, wat nootmuskaat, desverkiezend een fijngeraspt uitje, ongeveer 60 G. (3 afgestre- ken eetlepels) boter. Wrijf of maal de aardappelen fijn; vermeng ze met de eieren, de kaas, de melk en de kruiden tot een stevig deeg. Vorm daarvan balletjes, druk ze wat plat- en bak ze in de koekenpan met de heete boter aan weerskanten mooi bruip en knappend. MARTINE WITTOP KONING. Moeders hoekje In de meeste gezinnen wordt steeds gedacht aan een eigen kamer voor den heer des huizes, hetgeen om er zich na het eten rustig terug te trekken, om te studeeren of te werken. De kinde- ren hebben een deel van hun slaap- kamer als speelhoekje ingericht, soms een kleine kamer, die kan worden ge- mlst, want ook zij weten, hoe prettig het is „een hoekje" te hebben! En de huisvrouw? „Och", zoo zal men hoo- ren zeggen, „waarom heeft een huis ­ vrouw zooiets noodig, zij heeft de be- schikking over het heele huis!" Zeker, des morgens en meestal ook des middags, als alle gezinsleden naar zij prijs op een eigen hoekje, dat ge- makkelijk is in te richten met beschei- den middelen. Het meest leent zich hiertoe een hoek in de kamer en als de timmerman een eenvoudig tafeltje en boekenkastje maakt, zooals onze teekening weer- geeft, dan zal men menig echtgenoot handig genoeg zijn, er een triplex hou- ten bankje bij te knutselen. Het hout kan later worden gebeitst of desge- wenscht in de kleur van de schrijftafel worden gelakt. Het beitsen of lakken hangt heele- maal af van het interieur, waar men het hoekje denkt aan te brengen. Men ■T: - .g'. - i hun werk of naar school zijn, heeft zij de geheele woning voor zich zelf. Des morgens zijn de meeste huis- vrouwen echter druk in de weer en des iniddags heeft men nu eens boodschap- Pen, dan weer een berg verstelwerk te doen. Ook huisvrouwen zijn „wel eens" Qioe en hebben behoefte aan eens al ­ leen te zijn. Bij de tegenwoordige kleine oehuizing blijft er geen kamer over Voor de vrouw des huizes, dat zou zij zelfs ook niet eischen, maar wel stelt kan het verder zoo gezellig mogelijk maken door een aardig kussen op de stoel en op den grond, een schemer- lamp enz. Zoo'n hoekje moet als een heiligdom worden beschouwd door de huisgenoo- ten, waar moeder haar huishoudboek bijhoudt, brieven schrijft, leest, enz. en waar geen ander gebruik van mag ma ­ ken. Moeders hoekje, het rustpunt van de kamer Hct nut van een huishoudboek» ,.De mannen verdienen het geld en werken en de vrouwen geven het uit." Het is een onloochenbaar feit, doch zulks bewijst niet, dat het op weinig efficiente wijze door haar wordt uit- gegeven. Erger echter wordt de zaak, indien het zuur verdiende geld zorge loos wordt besteed en een huisvrouw niet met haar geld uitkomt. Over het algemeen zal de vrouw de functie van minister van financien ver- vullen en de man kan eenerzijds ei ­ schen, dat alle uitgaven worden geno teerd. Het is de taak der huisvrouw een begrooting van uitgaven te maken voor de verschillende dingen, die in elk huis- houden noodig zijn. Voorts moet een post worden vastgesteld voor voeding, kleeding, reparation, dokter, apotheker en zoo mogelijk nog iets kunnen wor ­ den overgehouden voor ontspanning en „onvoorzien". De post „voeding" moet zoo worden verdeeld, dat men zich in de laatste dagen der maand niet moet afvragen, hoe men er moet komen en b.v. in het begin te veel extra dingen kocht. Het feit of het huishoudgeld al dan niet groot is, maakt In dit opzicht niets uit, overleg en besparen is noo dig! Moet er gespaard worden, dan zal dit, hoe onaangenaam het voor velen mo- ge zijii, eerst op onnoodige uitgaven moeten geschieden. Koek, chocolade, e.d. Verder is de post „vleesch" al spoe- dig tamelijk hoog, indien men althans gewend is de beste kwaliteiten te ge- bruiken. Het vleesehverbruik kan zon ­ der bezwaar verminderd worden en men kan gerust vleeschlooze dagen invoe- ren. Dergelijke dingen, die inderdaad noodzakelijk blijken, zijn niet prettig, doch men zal er al spoedig aan ge- wennen. Maakt het 11 gemakkelijkl De techniek wordt meer en meer in dienst van de, huisvrouw gesteld en maakt haar het werk gemakkelijker. Zoowel nuttige als practische hulpmid- delen staan haar ten dienste en de aanschaffing valt binnen ieders bereik, een feit, dat van grote beteekenis is. Een rooster, dat in de braadpan wordt gehangen, houdt het vleesch sappig. De houten beslaglepels bewerken het deeg en vergemakkelijken het werk. Brood zagen voorkomen het regelmatig slijpen der messen, een werkje, dat in het dienstbodenlooze gezin de huisvrouw veel arbeid bezorgt. Kleinere modellen zijn geschikt voor het gelijkmatig snij- den van cake en koek, alsmede van to- maten, worst en kaas. Broodzagen moe ­ ten niet op dezelfde wijze als een mes worden gebruikt, doch op en neer door het brood worden gehaald. Voor provisiekasten zijn de groenten- hangers met verschillende afdeelingen practisch, daar zij overzichtelijk zijn en de lucht ook van onderen af kan toe- treden. Voor het verven van radiatoren kan men zich van een borstel met langen steel bedienen, die het werken zeer ver ­ gemakkelijken. Behandeling van Porsclein, Glast Zilver e^d* voorwerpen» In vele huishoudens heeft men nog waardevol familie-zilver en porselein. Wij willen voor deze dingen, die niet dagelijks gebruikt worden, graag eenige wenken geven. Het in gebruik zijnde tafelzilver wordt dagelijks in zeepsop gewasschen en krijgt daardoor nooit de aanslag van hetgeen is opgeborgen. Het schoonmaken van het laatste moet echter ook steeds zorgvuldig gebeuren en na het drogen wordt het steeds met een schoonen doek nagewreven. Men moet voor een extra beurt nooit scher- pe poetsmiddelen gebrulken, doch al ­ leen heet water met natron en zout, terwijl men eventueel speciaal zilver- poeder kan gebruiken. Droog opbergen in bekleede laden. Zilver, dat weinig wordt gebruikt, moet niet in papier, doch In flanellen doe- ken worden bewaard; voor zilveren be- stekken heeft men speciale etuis met vakjes. Is zilver aan de lucht bloot- gesteld, dan slaat het aan en wordt dof en donker van kleur. Zilveren schalen mogen niet op el- kaar worden gelegd, zonder dat er een flanellen tusschenlaag is, aangezien krassen dan onvermijdelijk zijn. Men kan het dagelijks in gebruik zijnde zil ­ ver ook laten verchroomen, waardoor het onderhoud tot een minimum wordt beperkt en zuren noch andere inwer- kingen er invloed op uitoefenen, terwijl het uiterlijk aanzien er niet onder te lijden heeft. Porselein en kristal moeten zeer voorzichtig worden behandeld, daar het afspringen van scherven de waarde vermindert. Aardewerk pannen moet men voor 't gebruik vullen met koud water en dit langzaam aan de kook brengen. Ver ­ der is het noodig bij vuurvaste schotels dat deze zoo hoog mogelijk gevuld de oven in geplaatst worden. De ongevul- de rand is anders te veel aan de hooge oventemperatuur blootgesteld, waar ­ door het springen in de hand wordt gewerkt. Plotselinge overgangen van groote warmte moeten eveneens voor ­ komen worden. In koude schotels moet men geen heete spijzen doen en om- gekeerd evenmin. Gedurende het af laten koelen van gerechten moet men de schotel rustig op een plaats laten staan. Langzamer verwarming, zelfs tot hooge tempera- tuur werkt het springen tegen. Eetserviezen, die weinig worden ge ­ bruikt en waarvan men soms 12 of 24 borden heeft opgestapeld, oefenen een te grooten druk uit en geven krassen, daarom moeten tusschen twee borden b.v. een papieren kleedje of vinger- doekje worden gelegd. Hetzelfde geldt voor taartschoteltjes en kristallen vruchtenbordje , hiertusschen legt men b.v. aardige kanten of gehaakte kleine kleedjes. Het beste trouwens is om b.v. van borden nooit hoog^stapels te ma ­ ken, doch deze te verdeelen over meer- dere. Voor het wasschen van kristal, glas en porselein moet nooit te heet water worden gebruikt, een niet te vet warm vlokkensopje is het best en na- spoelen in schoon water. De doek, welke voor het afdrogen wordt gebruikt, moet niet pluizen en het afgewasschen „ge- rei" moet inderdaad glashelder zonder strepen zijn. Ons kinderhoekje. Leert uw kinderen netheid! Ja, maar dan moet U 't zoo doen, dat de kleintjes er zelf pleizier in beginnen te krijgen, alles op zijn plaats te hebben. anders is het voor U een voortdurende ergernis. Geeft het kind daarom een eigen hoekje! Een kind heeft zoo graag een knus hoekje, dat het als zijn do- mein, als zijn eigendom mag beschou- wen. Het is zoo vaak zoo gemakkelijk een kind een eigen knus hoekje te ge ­ ven. Ook al is uw woning niet groot. Als het kind bemerkt, hoe leuk zijn hoekje er uit ziet, als alles is opge- ruimd, zal het er ook eerder toe ko ­ men alles, na het spelen, weer zelf op te ruimen en als het kind een vriendje of vriendinnetje meebrengt, dan zal het steeds zorgen, dat het hoekje er toonbaar uitziet. Probeer het eens met uw kleintje; u zult er geen spijt van hebben! Voor onthoudingsdagen^ AANTREKKEUJKE VISCH- GERECHTEN door MARTINE WITTOP KONING. In den vastentijd wordt uit den aard der zaak een ruimer gebruik van visch gemaakt dan men anders gewend is. Afwisseling in onze vischgerechten zal dan dus meer dan ooit op zijn plaats zijn, om te voorkomen dat dit werkelijk zeer aanbevelenswaardige voedsel zou gaan vervelen. In de overtuiging, dat verscheiden huisvrouwen nog niet bekend zijn met een combinatie die in andere landen (Frankrijk en Engeland b.v.) reeds druk wordt toegepast, laat ik hier een paar recepten volgen van vischschoteltjes, waaraan de toegevoegde kaas zeer ze ­ ker iets aantrekkelijks geeft. Zoowel versche visch als rest jes laten zich op die 'manier met kaas samen verwerken. Gestoofde wijting'. (4 personen) 4 wij tings, 4 eetlepels dikke to- ' matenpuree, 80 G. (4 afgestreken eetlepels) boter, 2 dL. v/ater, waarin 1 vleeschloos bouillon- blokje is opgelost, wat peper en zout, 4 afgestreken eetlepels ge ­ raspte kaas, 1 eetlepel paneer- meel. Maak de visch jes schoon en kerf ze op gelijke afstanden in; wrijf ze in met wat peper en zout. Laat in een lang- werplgen vuurvasten schotel de boter smelten, leg er de visschen in en giet er met den bouillon verdunde tomaten- puree over. Zet den schotel (met een deksel er op) ongeveer 20 minuten in een vrij warmen oven en bedruip de visch af en toe met de zich vormende saus. Strooi er dan de met het paneer- meel vermengde geraspte kaas over, leg er hier en daar een klontje boter op en laat den schotel ongedekt nog even in den heeten oven staan, tot paneermeel en kaas goudbruin zijn ge- bakken. (Bij gebrek aan een ovalen vischschotel kan ook een braadslee Het hoekje bg den haard.t*. Heerlijk is het om bij natte avonden thuis te komen en zich dan in het hoekje bij den haard te kunnen neervleien. Is er iets gezelligers denk- baar, dan een paar gemak- kelijke stoelen met een kleine tafel om een en ander op neer te leggen bij een knappend houtvuur? Zelfs Jndien men centrale verwarming heeft kan de haard nog de illusie geven van vroolijk-oplaaien- de vlammen, want op han- dige wijze worden de blokken geimiteerd en verlicht en is het alsof de kachel inderdaad brandt. We zien thans in de moderne huizen schoorstee- nen van tegels gemaakt, die weer een geheel ander beeld van huiselijkheid scheppen. Soms wordt nog even, door een schuin aangebracht stuk muur boven het schoorsteen- vlak de herinnering gewekt aan wat eenmaal was. Oud tin doet vooral goed op derge ­ lijke schoorsteenmantels, waarboven de Spiegel ten eenenmale ontbreekt. Een groote sorteering kachelstellen dient thans meer als sieraad dan als prak- tisch gebruikt voorwerp, doch hoe het ook zij. ze geven een aardigen aan- blik. Nu eens zijn zij van smeedijzer. dan weer van rood koper. Onwillekeurig komen bij het zien van al deze ouderwetsche schoorsteenen en open haardvuren, herinneringen aan lang vervlogen tijden naar boven. Voor ­ al als wij onze gedachten en fantasie den vrij en loop laten aan het hoekje bij den haard! dienst doen, mits de vischjes dan later voorzichtig op een schotel overgelegd en met de saus begoten worden). Gesanoorde visch met Kaassaus. 4 mooten schelvisch of kabel- jauw, 40 G. (2 afgestreken eet ­ lepels) boter, wat peper en zout, i L. melk, 40 G. (4 afgestreken eetlepels) bloem, 40 G. (2 afge ­ streken eetlepels) boter. 4 eet ­ lepels geraspte oude kaas, 1 ei, wat zout. Wasch de visch en wrijf ze in met wat peper en zout; laat ze op een zeer zacht vuur in een gesloten pan met 40 G. boter gaar smoren (ongeveer 20 minuten). Roer in tusschen voor de saus de daarvoor bestemde boter met de bloem op een zacht vuur tot een gelijk papje, giet er geleidelijk en steeds roerende de melk bij, laat de saus even doorkoken, tot ze mooi gebonden is, roer er op het vuur de geraspte kaas door en maak dan de saus voorzichtig af met het geklopte ,ei. Voeg er naar smaak zout en misschien ook wat noot ­ muskaat en wat peper bij, schik de mooten visch op een verwarmden scho ­ tel en bedek ze met de saus. Vischschot«ltje (van restjes). Leg in een vuurvast schoteltje een laag zorgvuldig ontgrate gekookte visch, strooi er wat peper en zout over en desverkiezende een ietsje fijngeraspte ui. Bedek de visch met een laagje ge- raspt oud brood en strooi daarover wat geraspte kaas. Ga zoo voort met laags- gewijs het schoteltje te vullen, tot het wordt afgesloten met een laatste strooi- seltje van kaas. Giet er dan zooveel melk over, dat het gerecht voldoende vochtig is, leg bovenop eenige klontjes boter en zet het schoteltje in een ma- tig warmen oven, tot het door en door heet is en van boven een goudbruin korstje heeft gekregen (ongeveer % uur). VAN KOOL EN KAAS. Voor de huisvrouw, die graag afwis ­ seling in haar menu brengt, geven wij hier een koolrecept, dat niet alleen het voordeel heeft zeer smakelijk te zijn, doch bovendien met aardappelen en botersaus of aardappelpuree een vol- ledig maal geeft, n.l. koolrolletjes met kaas. Geven we aan aardappelpuree de voorkeur boven gekookte aardappelen, dan kan deze met de koolrolletjes in een vuurvasten schotel; maar dit is niet beslist noodig. En nu het recept voor 4 personen: 1 kleine savoyekool. 400 gram (4 ons) kaas. 50 gram (J ons) boter (2J afgestreken eetlepel). paar takjes peterselie. 1 bouillonblokje. ■Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Neem daarna alle bladeren in hun geheel van den stronk en kook ze gaar in ruim kokend water met zout 20 min.). Laat de bladeren in een vergiet uitlekken. Snijd de kaas in staafjes van ongeveer 1 c.M, dikte en 8 c.M. lengte. Leg elk staafje kaas op een koolblad en strooi er wat zeer fijn gehakte peterselie op. Wikkel de bla ­ deren om de kaas en sla de uiteinden onder de rolletjes om. Schik de rollet- jes in een met boter ingesmeerd, vuur ­ vast schoteltje. Giet hierop 1 dL. bouil ­ lon, gemaakt van 1 bouillonblokje, of 1 dL. kooknat van de kool. Bestrooi t schoteltje met wat paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Zet den schotel ongeveer 15 min. in een vrij warmen oven (met boven- warmte). Een practische schotel- warmer* De oude waarheid, dat „het oog ook wat wil," waarmede men dan bedoelt, dat ook het uiterlijk van de spijzen van belang is, wordt door de heden- daagsche wetenschap als juist erkend. Voedsel zoo leert men tegenwoordig dat den smaakzin aangenaam aan- doet, wordt beter verteerd en komt der- halve het lichaam meer ten goede dan spijzen, welke „met lange tanden" ge- geten worden. De raadgevingen over de wijze van opdiening, welke vaak bij re ­ cepten worden gegeven, moet men dan ook niet als bijkomstigheid beschouwen. Zeker, de grondstoffen zelve spelen een belangrijke rol en niemand kan ver- wachten, dat een maaltijd, bereid met minder goede ingredienten, gered kan worden door een mooi bord of een fraaien „opmaak". Maar wel kan men een goed gerecht schaden, zelfs beder- ven doordat er iets hapert aan de ma- nier, waarop het wordt voorgezet. Een typisch voorbeeld van zulke „be- langrijke kleinigheden" ziet men bij enkele kaasgerechten, die vooral voor drukke dagen een ware uitkomst zijn, mits men zich houdt aan den in het recept opgenomen eisch: zeer warm opdienen. Dit geldt vooral voor de ge- bakken kaaslapjes, de kaaspannekoe- ken en omeletten met kaas. Zoo op het eerste gezicht zou men zeggen: een bijkomstigheid. Maar dan ziet men het verkeerd. Deze gerechten smaken veel beter wanneer ze op een verwarmden schotel en een voorgewarmd bord wor ­ den opgediend, omdat zij inderdaad Warm genuttigd moeten worden. Een vindingrijke huisvrouw weet daar wel een oplossing voor; wie graag een makkelijk hulpmiddel wil hebben, doet goed eens te informeeren naar een pas in den handel gebracht comfoor, waar ­ in ruimte is voor twee theelichtjes, die voor voldoende warmte zorgen. Doordat de wanden van glas zijn, krijgt men bovendien een gezellig schijnsel op ta ­ fel, zoodat deze schotelwarmer een aan- trekkelijk bezit vormt voor een huis ­ vrouw, die prijs stelt op een verzorgde tafel. Laten de mannen, die nooit een verjaardagscadeau kunnen bedenken, en de tantes, die elke trouwende nicht met een dozij.n eierwarmers begiftigen, het zich voor gezegd houden! I 0 Wij toonen U reeds een geweldige sorteering Nieuwste Japonstoffen in de moderne Modetinten, zoowel in sorteering^ prijs en kwaliteit STEEDS HET BESTE I" De Nieuwe Gordijnen spelen straks weer zoo'n belangrijke rol in Uw woning. Het gaat dan om smaak en gezelligheid Wll talei 'I wertelilii liei le oiertrcOen colleelie leiies, Eiunlne's. Histere's, Hirimisetles met de uiterste zorg voor iedere beurs en voor iedere smaak samengesteld Ziet onze speciale etalage STEENSTRAAT No. 63 Voor de Communie geven wij U een kleine tip der enorme keuze in Pakjes, Jiurken en Manteltjes Laat LI zonder eenige verplichting de prachtsorteering voorleggen, hierin slaagt U bij ons steeds Fa. H. Bergmann D UDEN