Tekstweergave van ECH1937_0313-1_00003
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
n
zon
en
5lf
en
dat
,n
krijgen
s
de
baby
we
haar
pen
haar
.r
mond,
deden
—
ddeltje.
de
zuige-
an
geloof
ijk
op
de
.echter
is
ders.
CENT
PER
POND
ct.
per
ons
!t.
p.
pond
per
ons
25
cent
lefort,
jrvais,
rg
N.V.
ijmegen
hct
de
50
bloemkoolsaus,
die
we
toch
moeten
klaarmaken,
eenvoudig
flink
wat
ge-
raspte
kaas
roeren
(2
opgehoopte
eet-
lepels
per
persoon),
de
melksaus
wordt
er
pittiger
door
en
het
gerecht
brengt
d,e
voedingswaarde
mee,
die
we
noodig
hebben.
Of
nog
een
ander
voorbeeld:
we
hebben
een
dag
van
te
voren
al
op
de
drukte
gerekend
en
voor
een
dubbele
portie
aardappelen
gezorgd.
We
maken
die,
terwijl
ze
nog
warm
zijn
(dan
gaat
't
gemakkelijker)
tot
een
puree,
onder
toevoeging
van
flink
wat
melk
en
van
weer
een
paar
lepels
geraspte
kaas.
per
Mogen
wij
-
vooral
aan
onze
Lezeressen
-
bijzon-
dere
aandacht
vragen
voor
de
artikeltjes
van
dit
extra
nummer
P
Bewaar
dit
blad,
het
kan
U
nog
vaak
te
pas
komen
!
persoon;
we
doen
de
puree
dan
in
een
vuurvasten
schotel
en
we
hebben
den
volgenden
dag
er
slechts
wat
boter-
klontjes
op
te
leggen
en
den
schotel
een
half
uur
in
den
oven
te
zetten
om
lekker
warm
en
bruin
te
worden.
Ge-
ven
we
daarbij
een
groente,
die
ook
in
een
half
uur
klaar
is
(in
dezen
tijd
van
't
jaar
misschien
spruitjes,
kaolraap
of
lof),
dan
zal
weer
een
in
alle
opzich-
ten
voldoende
middagmaaltijd
op
tafel
komen,
waarvoor
de
huisvrouw
zonder
zich
te
haasten
slechts
een
half
uur
heeft
noodig
gehad.
In
al
de
genoemde
gevallen
kan
mis
schien
nog
„iets
toe"
worden
gewenscht.
Dat
laten
we
dan
voor
deze
gelegenheid
eenvoudig
bestaan
uit
rauwe
vruchten;
een
sinaasappel,
een
banaan
of
een
appel.
Vermoedelijk
zullen
mijn
raadgevin-
gen
ook
zonder
de
toevoeging
van
be-
paalde
recepten
wel
gevolgd
kunnen
worden?
Alleen
van
de
aardappelkoek-
jes
wil
ik
de
beschrijving
door
een
recept
verduidelijken.
Aardappelkoekjes
(4
personen)
500
G.
(1
pond)
koude
gekookte
aardappelen,
2
eieren,
8
opge
hoopte
eetlepels
geraspte
kaas,
i
d.L.
melk,
wat
nootmuskaat,
desverkiezend
een
fijngeraspt
uitje,
ongeveer
60
G.
(3
afgestre-
ken
eetlepels)
boter.
Wrijf
of
maal
de
aardappelen
fijn;
vermeng
ze
met
de
eieren,
de
kaas,
de
melk
en
de
kruiden
tot
een
stevig
deeg.
Vorm
daarvan
balletjes,
druk
ze
wat
plat-
en
bak
ze
in
de
koekenpan
met
de
heete
boter
aan
weerskanten
mooi
bruip
en
knappend.
MARTINE
WITTOP
KONING.
Moeders
hoekje
In
de
meeste
gezinnen
wordt
steeds
gedacht
aan
een
eigen
kamer
voor
den
heer
des
huizes,
hetgeen
om
er
zich
na
het
eten
rustig
terug
te
trekken,
om
te
studeeren
of
te
werken.
De
kinde-
ren
hebben
een
deel
van
hun
slaap-
kamer
als
speelhoekje
ingericht,
soms
een
kleine
kamer,
die
kan
worden
ge-
mlst,
want
ook
zij
weten,
hoe
prettig
het
is
„een
hoekje"
te
hebben!
En
de
huisvrouw?
„Och",
zoo
zal
men
hoo-
ren
zeggen,
„waarom
heeft
een
huis
vrouw
zooiets
noodig,
zij
heeft
de
be-
schikking
over
het
heele
huis!"
Zeker,
des
morgens
en
meestal
ook
des
middags,
als
alle
gezinsleden
naar
zij
prijs
op
een
eigen
hoekje,
dat
ge-
makkelijk
is
in
te
richten
met
beschei-
den
middelen.
Het
meest
leent
zich
hiertoe
een
hoek
in
de
kamer
en
als
de
timmerman
een
eenvoudig
tafeltje
en
boekenkastje
maakt,
zooals
onze
teekening
weer-
geeft,
dan
zal
men
menig
echtgenoot
handig
genoeg
zijn,
er
een
triplex
hou-
ten
bankje
bij
te
knutselen.
Het
hout
kan
later
worden
gebeitst
of
desge-
wenscht
in
de
kleur
van
de
schrijftafel
worden
gelakt.
Het
beitsen
of
lakken
hangt
heele-
maal
af
van
het
interieur,
waar
men
het
hoekje
denkt
aan
te
brengen.
Men
■T:
-
.g'.
-
i
hun
werk
of
naar
school
zijn,
heeft
zij
de
geheele
woning
voor
zich
zelf.
Des
morgens
zijn
de
meeste
huis-
vrouwen
echter
druk
in
de
weer
en
des
iniddags
heeft
men
nu
eens
boodschap-
Pen,
dan
weer
een
berg
verstelwerk
te
doen.
Ook
huisvrouwen
zijn
„wel
eens"
Qioe
en
hebben
behoefte
aan
eens
al
leen
te
zijn.
Bij
de
tegenwoordige
kleine
oehuizing
blijft
er
geen
kamer
over
Voor
de
vrouw
des
huizes,
dat
zou
zij
zelfs
ook
niet
eischen,
maar
wel
stelt
kan
het
verder
zoo
gezellig
mogelijk
maken
door
een
aardig
kussen
op
de
stoel
en
op
den
grond,
een
schemer-
lamp
enz.
Zoo'n
hoekje
moet
als
een
heiligdom
worden
beschouwd
door
de
huisgenoo-
ten,
waar
moeder
haar
huishoudboek
bijhoudt,
brieven
schrijft,
leest,
enz.
en
waar
geen
ander
gebruik
van
mag
ma
ken.
Moeders
hoekje,
het
rustpunt
van
de
kamer
Hct
nut
van
een
huishoudboek»
,.De
mannen
verdienen
het
geld
en
werken
en
de
vrouwen
geven
het
uit."
Het
is
een
onloochenbaar
feit,
doch
zulks
bewijst
niet,
dat
het
op
weinig
efficiente
wijze
door
haar
wordt
uit-
gegeven.
Erger
echter
wordt
de
zaak,
indien
het
zuur
verdiende
geld
zorge
loos
wordt
besteed
en
een
huisvrouw
niet
met
haar
geld
uitkomt.
Over
het
algemeen
zal
de
vrouw
de
functie
van
minister
van
financien
ver-
vullen
en
de
man
kan
eenerzijds
ei
schen,
dat
alle
uitgaven
worden
geno
teerd.
Het
is
de
taak
der
huisvrouw
een
begrooting
van
uitgaven
te
maken
voor
de
verschillende
dingen,
die
in
elk
huis-
houden
noodig
zijn.
Voorts
moet
een
post
worden
vastgesteld
voor
voeding,
kleeding,
reparation,
dokter,
apotheker
en
zoo
mogelijk
nog
iets
kunnen
wor
den
overgehouden
voor
ontspanning
en
„onvoorzien".
De
post
„voeding"
moet
zoo
worden
verdeeld,
dat
men
zich
in
de
laatste
dagen
der
maand
niet
moet
afvragen,
hoe
men
er
moet
komen
en
b.v.
in
het
begin
te
veel
extra
dingen
kocht.
Het
feit
of
het
huishoudgeld
al
dan
niet
groot
is,
maakt
In
dit
opzicht
niets
uit,
overleg
en
besparen
is
noo
dig!
Moet
er
gespaard
worden,
dan
zal
dit,
hoe
onaangenaam
het
voor
velen
mo-
ge
zijii,
eerst
op
onnoodige
uitgaven
moeten
geschieden.
Koek,
chocolade,
e.d.
Verder
is
de
post
„vleesch"
al
spoe-
dig
tamelijk
hoog,
indien
men
althans
gewend
is
de
beste
kwaliteiten
te
ge-
bruiken.
Het
vleesehverbruik
kan
zon
der
bezwaar
verminderd
worden
en
men
kan
gerust
vleeschlooze
dagen
invoe-
ren.
Dergelijke
dingen,
die
inderdaad
noodzakelijk
blijken,
zijn
niet
prettig,
doch
men
zal
er
al
spoedig
aan
ge-
wennen.
Maakt
het
11
gemakkelijkl
De
techniek
wordt
meer
en
meer
in
dienst
van
de,
huisvrouw
gesteld
en
maakt
haar
het
werk
gemakkelijker.
Zoowel
nuttige
als
practische
hulpmid-
delen
staan
haar
ten
dienste
en
de
aanschaffing
valt
binnen
ieders
bereik,
een
feit,
dat
van
grote
beteekenis
is.
Een
rooster,
dat
in
de
braadpan
wordt
gehangen,
houdt
het
vleesch
sappig.
De
houten
beslaglepels
bewerken
het
deeg
en
vergemakkelijken
het
werk.
Brood
zagen
voorkomen
het
regelmatig
slijpen
der
messen,
een
werkje,
dat
in
het
dienstbodenlooze
gezin
de
huisvrouw
veel
arbeid
bezorgt.
Kleinere
modellen
zijn
geschikt
voor
het
gelijkmatig
snij-
den
van
cake
en
koek,
alsmede
van
to-
maten,
worst
en
kaas.
Broodzagen
moe
ten
niet
op
dezelfde
wijze
als
een
mes
worden
gebruikt,
doch
op
en
neer
door
het
brood
worden
gehaald.
Voor
provisiekasten
zijn
de
groenten-
hangers
met
verschillende
afdeelingen
practisch,
daar
zij
overzichtelijk
zijn
en
de
lucht
ook
van
onderen
af
kan
toe-
treden.
Voor
het
verven
van
radiatoren
kan
men
zich
van
een
borstel
met
langen
steel
bedienen,
die
het
werken
zeer
ver
gemakkelijken.
Behandeling
van
Porsclein,
Glast
Zilver
e^d*
voorwerpen»
In
vele
huishoudens
heeft
men
nog
waardevol
familie-zilver
en
porselein.
Wij
willen
voor
deze
dingen,
die
niet
dagelijks
gebruikt
worden,
graag
eenige
wenken
geven.
Het
in
gebruik
zijnde
tafelzilver
wordt
dagelijks
in
zeepsop
gewasschen
en
krijgt
daardoor
nooit
de
aanslag
van
hetgeen
is
opgeborgen.
Het
schoonmaken
van
het
laatste
moet
echter
ook
steeds
zorgvuldig
gebeuren
en
na
het
drogen
wordt
het
steeds
met
een
schoonen
doek
nagewreven.
Men
moet
voor
een
extra
beurt
nooit
scher-
pe
poetsmiddelen
gebrulken,
doch
al
leen
heet
water
met
natron
en
zout,
terwijl
men
eventueel
speciaal
zilver-
poeder
kan
gebruiken.
Droog
opbergen
in
bekleede
laden.
Zilver,
dat
weinig
wordt
gebruikt,
moet
niet
in
papier,
doch
In
flanellen
doe-
ken
worden
bewaard;
voor
zilveren
be-
stekken
heeft
men
speciale
etuis
met
vakjes.
Is
zilver
aan
de
lucht
bloot-
gesteld,
dan
slaat
het
aan
en
wordt
dof
en
donker
van
kleur.
Zilveren
schalen
mogen
niet
op
el-
kaar
worden
gelegd,
zonder
dat
er
een
flanellen
tusschenlaag
is,
aangezien
krassen
dan
onvermijdelijk
zijn.
Men
kan
het
dagelijks
in
gebruik
zijnde
zil
ver
ook
laten
verchroomen,
waardoor
het
onderhoud
tot
een
minimum
wordt
beperkt
en
zuren
noch
andere
inwer-
kingen
er
invloed
op
uitoefenen,
terwijl
het
uiterlijk
aanzien
er
niet
onder
te
lijden
heeft.
Porselein
en
kristal
moeten
zeer
voorzichtig
worden
behandeld,
daar
het
afspringen
van
scherven
de
waarde
vermindert.
Aardewerk
pannen
moet
men
voor
't
gebruik
vullen
met
koud
water
en
dit
langzaam
aan
de
kook
brengen.
Ver
der
is
het
noodig
bij
vuurvaste
schotels
dat
deze
zoo
hoog
mogelijk
gevuld
de
oven
in
geplaatst
worden.
De
ongevul-
de
rand
is
anders
te
veel
aan
de
hooge
oventemperatuur
blootgesteld,
waar
door
het
springen
in
de
hand
wordt
gewerkt.
Plotselinge
overgangen
van
groote
warmte
moeten
eveneens
voor
komen
worden.
In
koude
schotels
moet
men
geen
heete
spijzen
doen
en
om-
gekeerd
evenmin.
Gedurende
het
af
laten
koelen
van
gerechten
moet
men
de
schotel
rustig
op
een
plaats
laten
staan.
Langzamer
verwarming,
zelfs
tot
hooge
tempera-
tuur
werkt
het
springen
tegen.
Eetserviezen,
die
weinig
worden
ge
bruikt
en
waarvan
men
soms
12
of
24
borden
heeft
opgestapeld,
oefenen
een
te
grooten
druk
uit
en
geven
krassen,
daarom
moeten
tusschen
twee
borden
b.v.
een
papieren
kleedje
of
vinger-
doekje
worden
gelegd.
Hetzelfde
geldt
voor
taartschoteltjes
en
kristallen
vruchtenbordje
,
hiertusschen
legt
men
b.v.
aardige
kanten
of
gehaakte
kleine
kleedjes.
Het
beste
trouwens
is
om
b.v.
van
borden
nooit
hoog^stapels
te
ma
ken,
doch
deze
te
verdeelen
over
meer-
dere.
Voor
het
wasschen
van
kristal,
glas
en
porselein
moet
nooit
te
heet
water
worden
gebruikt,
een
niet
te
vet
warm
vlokkensopje
is
het
best
en
na-
spoelen
in
schoon
water.
De
doek,
welke
voor
het
afdrogen
wordt
gebruikt,
moet
niet
pluizen
en
het
afgewasschen
„ge-
rei"
moet
inderdaad
glashelder
zonder
strepen
zijn.
Ons
kinderhoekje.
Leert
uw
kinderen
netheid!
Ja,
maar
dan
moet
U
't
zoo
doen,
dat
de
kleintjes
er
zelf
pleizier
in
beginnen
te
krijgen,
alles
op
zijn
plaats
te
hebben.
anders
is
het
voor
U
een
voortdurende
ergernis.
Geeft
het
kind
daarom
een
eigen
hoekje!
Een
kind
heeft
zoo
graag
een
knus
hoekje,
dat
het
als
zijn
do-
mein,
als
zijn
eigendom
mag
beschou-
wen.
Het
is
zoo
vaak
zoo
gemakkelijk
een
kind
een
eigen
knus
hoekje
te
ge
ven.
Ook
al
is
uw
woning
niet
groot.
Als
het
kind
bemerkt,
hoe
leuk
zijn
hoekje
er
uit
ziet,
als
alles
is
opge-
ruimd,
zal
het
er
ook
eerder
toe
ko
men
alles,
na
het
spelen,
weer
zelf
op
te
ruimen
en
als
het
kind
een
vriendje
of
vriendinnetje
meebrengt,
dan
zal
het
steeds
zorgen,
dat
het
hoekje
er
toonbaar
uitziet.
Probeer
het
eens
met
uw
kleintje;
u
zult
er
geen
spijt
van
hebben!
Voor
onthoudingsdagen^
AANTREKKEUJKE
VISCH-
GERECHTEN
door
MARTINE
WITTOP
KONING.
In
den
vastentijd
wordt
uit
den
aard
der
zaak
een
ruimer
gebruik
van
visch
gemaakt
dan
men
anders
gewend
is.
Afwisseling
in
onze
vischgerechten
zal
dan
dus
meer
dan
ooit
op
zijn
plaats
zijn,
om
te
voorkomen
dat
dit
werkelijk
zeer
aanbevelenswaardige
voedsel
zou
gaan
vervelen.
In
de
overtuiging,
dat
verscheiden
huisvrouwen
nog
niet
bekend
zijn
met
een
combinatie
die
in
andere
landen
(Frankrijk
en
Engeland
b.v.)
reeds
druk
wordt
toegepast,
laat
ik
hier
een
paar
recepten
volgen
van
vischschoteltjes,
waaraan
de
toegevoegde
kaas
zeer
ze
ker
iets
aantrekkelijks
geeft.
Zoowel
versche
visch
als
rest
jes
laten
zich
op
die
'manier
met
kaas
samen
verwerken.
Gestoofde
wijting'.
(4
personen)
4
wij
tings,
4
eetlepels
dikke
to-
'
matenpuree,
80
G.
(4
afgestreken
eetlepels)
boter,
2
dL.
v/ater,
waarin
1
vleeschloos
bouillon-
blokje
is
opgelost,
wat
peper
en
zout,
4
afgestreken
eetlepels
ge
raspte
kaas,
1
eetlepel
paneer-
meel.
Maak
de
visch
jes
schoon
en
kerf
ze
op
gelijke
afstanden
in;
wrijf
ze
in
met
wat
peper
en
zout.
Laat
in
een
lang-
werplgen
vuurvasten
schotel
de
boter
smelten,
leg
er
de
visschen
in
en
giet
er
met
den
bouillon
verdunde
tomaten-
puree
over.
Zet
den
schotel
(met
een
deksel
er
op)
ongeveer
20
minuten
in
een
vrij
warmen
oven
en
bedruip
de
visch
af
en
toe
met
de
zich
vormende
saus.
Strooi
er
dan
de
met
het
paneer-
meel
vermengde
geraspte
kaas
over,
leg
er
hier
en
daar
een
klontje
boter
op
en
laat
den
schotel
ongedekt
nog
even
in
den
heeten
oven
staan,
tot
paneermeel
en
kaas
goudbruin
zijn
ge-
bakken.
(Bij
gebrek
aan
een
ovalen
vischschotel
kan
ook
een
braadslee
Het
hoekje
bg
den
haard.t*.
Heerlijk
is
het
om
bij
natte
avonden
thuis
te
komen
en
zich
dan
in
het
hoekje
bij
den
haard
te
kunnen
neervleien.
Is
er
iets
gezelligers
denk-
baar,
dan
een
paar
gemak-
kelijke
stoelen
met
een
kleine
tafel
om
een
en
ander
op
neer
te
leggen
bij
een
knappend
houtvuur?
Zelfs
Jndien
men
centrale
verwarming
heeft
kan
de
haard
nog
de
illusie
geven
van
vroolijk-oplaaien-
de
vlammen,
want
op
han-
dige
wijze
worden
de
blokken
geimiteerd
en
verlicht
en
is
het
alsof
de
kachel
inderdaad
brandt.
We
zien
thans
in
de
moderne
huizen
schoorstee-
nen
van
tegels
gemaakt,
die
weer
een
geheel
ander
beeld
van
huiselijkheid
scheppen.
Soms
wordt
nog
even,
door
een
schuin
aangebracht
stuk
muur
boven
het
schoorsteen-
vlak
de
herinnering
gewekt
aan
wat
eenmaal
was.
Oud
tin
doet
vooral
goed
op
derge
lijke
schoorsteenmantels,
waarboven
de
Spiegel
ten
eenenmale
ontbreekt.
Een
groote
sorteering
kachelstellen
dient
thans
meer
als
sieraad
dan
als
prak-
tisch
gebruikt
voorwerp,
doch
hoe
het
ook
zij.
ze
geven
een
aardigen
aan-
blik.
Nu
eens
zijn
zij
van
smeedijzer.
dan
weer
van
rood
koper.
Onwillekeurig
komen
bij
het
zien
van
al
deze
ouderwetsche
schoorsteenen
en
open
haardvuren,
herinneringen
aan
lang
vervlogen
tijden
naar
boven.
Voor
al
als
wij
onze
gedachten
en
fantasie
den
vrij
en
loop
laten
—
aan
het
hoekje
bij
den
haard!
dienst
doen,
mits
de
vischjes
dan
later
voorzichtig
op
een
schotel
overgelegd
en
met
de
saus
begoten
worden).
Gesanoorde
visch
met
Kaassaus.
4
mooten
schelvisch
of
kabel-
jauw,
40
G.
(2
afgestreken
eet
lepels)
boter,
wat
peper
en
zout,
i
L.
melk,
40
G.
(4
afgestreken
eetlepels)
bloem,
40
G.
(2
afge
streken
eetlepels)
boter.
4
eet
lepels
geraspte
oude
kaas,
1
ei,
wat
zout.
Wasch
de
visch
en
wrijf
ze
in
met
wat
peper
en
zout;
laat
ze
op
een
zeer
zacht
vuur
in
een
gesloten
pan
met
40
G.
boter
gaar
smoren
(ongeveer
20
minuten).
Roer
in
tusschen
voor
de
saus
de
daarvoor
bestemde
boter
met
de
bloem
op
een
zacht
vuur
tot
een
gelijk
papje,
giet
er
geleidelijk
en
steeds
roerende
de
melk
bij,
laat
de
saus
even
doorkoken,
tot
ze
mooi
gebonden
is,
roer
er
op
het
vuur
de
geraspte
kaas
door
en
maak
dan
de
saus
voorzichtig
af
met
het
geklopte
,ei.
Voeg
er
naar
smaak
zout
en
misschien
ook
wat
noot
muskaat
en
wat
peper
bij,
schik
de
mooten
visch
op
een
verwarmden
scho
tel
en
bedek
ze
met
de
saus.
Vischschot«ltje
(van
restjes).
Leg
in
een
vuurvast
schoteltje
een
laag
zorgvuldig
ontgrate
gekookte
visch,
strooi
er
wat
peper
en
zout
over
en
desverkiezende
een
ietsje
fijngeraspte
ui.
Bedek
de
visch
met
een
laagje
ge-
raspt
oud
brood
en
strooi
daarover
wat
geraspte
kaas.
Ga
zoo
voort
met
laags-
gewijs
het
schoteltje
te
vullen,
tot
het
wordt
afgesloten
met
een
laatste
strooi-
seltje
van
kaas.
Giet
er
dan
zooveel
melk
over,
dat
het
gerecht
voldoende
vochtig
is,
leg
bovenop
eenige
klontjes
boter
en
zet
het
schoteltje
in
een
ma-
tig
warmen
oven,
tot
het
door
en
door
heet
is
en
van
boven
een
goudbruin
korstje
heeft
gekregen
(ongeveer
%
uur).
VAN
KOOL
EN
KAAS.
Voor
de
huisvrouw,
die
graag
afwis
seling
in
haar
menu
brengt,
geven
wij
hier
een
koolrecept,
dat
niet
alleen
het
voordeel
heeft
zeer
smakelijk
te
zijn,
doch
bovendien
met
aardappelen
en
botersaus
of
aardappelpuree
een
vol-
ledig
maal
geeft,
n.l.
koolrolletjes
met
kaas.
Geven
we
aan
aardappelpuree
de
voorkeur
boven
gekookte
aardappelen,
dan
kan
deze
met
de
koolrolletjes
in
een
vuurvasten
schotel;
maar
dit
is
niet
beslist
noodig.
En
nu
het
recept
voor
4
personen:
1
kleine
savoyekool.
400
gram
(4
ons)
kaas.
50
gram
(J
ons)
boter
(2J
afgestreken
eetlepel).
paar
takjes
peterselie.
1
bouillonblokje.
■Verwijder
de
buitenste
bladeren
van
de
kool.
Neem
daarna
alle
bladeren
in
hun
geheel
van
den
stronk
en
kook
ze
gaar
in
ruim
kokend
water
met
zout
(±
20
min.).
Laat
de
bladeren
in
een
vergiet
uitlekken.
Snijd
de
kaas
in
staafjes
van
ongeveer
1
c.M,
dikte
en
8
c.M.
lengte.
Leg
elk
staafje
kaas
op
een
koolblad
en
strooi
er
wat
zeer
fijn
gehakte
peterselie
op.
Wikkel
de
bla
deren
om
de
kaas
en
sla
de
uiteinden
onder
de
rolletjes
om.
Schik
de
rollet-
jes
in
een
met
boter
ingesmeerd,
vuur
vast
schoteltje.
Giet
hierop
1
dL.
bouil
lon,
gemaakt
van
1
bouillonblokje,
of
1
dL.
kooknat
van
de
kool.
Bestrooi
t
schoteltje
met
wat
paneermeel
en
leg
hier
en
daar
een
klontje
boter.
Zet
den
schotel
ongeveer
15
min.
in
een
vrij
warmen
oven
(met
boven-
warmte).
Een
practische
schotel-
warmer*
De
oude
waarheid,
dat
„het
oog
ook
wat
wil,"
waarmede
men
dan
bedoelt,
dat
ook
het
uiterlijk
van
de
spijzen
van
belang
is,
wordt
door
de
heden-
daagsche
wetenschap
als
juist
erkend.
Voedsel
—
zoo
leert
men
tegenwoordig
—
dat
den
smaakzin
aangenaam
aan-
doet,
wordt
beter
verteerd
en
komt
der-
halve
het
lichaam
meer
ten
goede
dan
spijzen,
welke
„met
lange
tanden"
ge-
geten
worden.
De
raadgevingen
over
de
wijze
van
opdiening,
welke
vaak
bij
re
cepten
worden
gegeven,
moet
men
dan
ook
niet
als
bijkomstigheid
beschouwen.
Zeker,
de
grondstoffen
zelve
spelen
een
belangrijke
rol
—
en
niemand
kan
ver-
wachten,
dat
een
maaltijd,
bereid
met
minder
goede
ingredienten,
gered
kan
worden
door
een
mooi
bord
of
een
fraaien
„opmaak".
Maar
wel
kan
men
een
goed
gerecht
schaden,
zelfs
beder-
ven
doordat
er
iets
hapert
aan
de
ma-
nier,
waarop
het
wordt
voorgezet.
Een
typisch
voorbeeld
van
zulke
„be-
langrijke
kleinigheden"
ziet
men
bij
enkele
kaasgerechten,
die
vooral
voor
drukke
dagen
een
ware
uitkomst
zijn,
mits
men
zich
houdt
aan
den
in
het
recept
opgenomen
eisch:
zeer
warm
opdienen.
Dit
geldt
vooral
voor
de
ge-
bakken
kaaslapjes,
de
kaaspannekoe-
ken
en
omeletten
met
kaas.
Zoo
op
het
eerste
gezicht
zou
men
zeggen:
een
bijkomstigheid.
Maar
dan
ziet
men
het
verkeerd.
Deze
gerechten
smaken
veel
beter
wanneer
ze
op
een
verwarmden
schotel
en
een
voorgewarmd
bord
wor
den
opgediend,
omdat
zij
inderdaad
Warm
genuttigd
moeten
worden.
Een
vindingrijke
huisvrouw
weet
daar
wel
een
oplossing
voor;
wie
graag
een
makkelijk
hulpmiddel
wil
hebben,
doet
goed
eens
te
informeeren
naar
een
pas
in
den
handel
gebracht
comfoor,
waar
in
ruimte
is
voor
twee
theelichtjes,
die
voor
voldoende
warmte
zorgen.
Doordat
de
wanden
van
glas
zijn,
krijgt
men
bovendien
een
gezellig
schijnsel
op
ta
fel,
zoodat
deze
schotelwarmer
een
aan-
trekkelijk
bezit
vormt
voor
een
huis
vrouw,
die
prijs
stelt
op
een
verzorgde
tafel.
Laten
de
mannen,
die
nooit
een
verjaardagscadeau
kunnen
bedenken,
en
de
tantes,
die
elke
trouwende
nicht
met
een
dozij.n
eierwarmers
begiftigen,
het
zich
voor
gezegd
houden!
I
0
Wij
toonen
U
reeds
een
geweldige
sorteering
Nieuwste
Japonstoffen
in
de
moderne
Modetinten,
zoowel
in
sorteering^
prijs
en
kwaliteit
STEEDS
HET
BESTE
I"
De
Nieuwe
Gordijnen
spelen
straks
weer
zoo'n
belangrijke
rol
in
Uw
woning.
Het
gaat
dan
om
smaak
en
gezelligheid
Wll
talei
'I
wertelilii
liei
le
oiertrcOen
colleelie
leiies,
Eiunlne's.
Histere's,
Hirimisetles
met
de
uiterste
zorg
voor
iedere
beurs
en
voor
iedere
smaak
samengesteld
Ziet
onze
speciale
etalage
STEENSTRAAT
No.
63
Voor
de
Communie
geven
wij
U
een
kleine
tip
der
enorme
keuze
in
Pakjes,
Jiurken
en
Manteltjes
Laat
LI
zonder
eenige
verplichting
de
prachtsorteering
voorleggen,
hierin
slaagt
U
bij
ons
steeds
Fa.
H.
Bergmann
D
UDEN